top of page

?האם אנרגיה מתחדשת עדיפה

התשובה הקצרה היא כן, ואילו הארוכה לפניכם:

כל ייצור אנרגיה כרוך בפליטות פחמן דו חמצני לאווויר

מרבית מקורות האנרגיה המתחדשות מייצרות פליטות מעטות, ולעיתים לא מייצרות פלטות כלל.

הפליטה הקשורה באנרגיה מתחדשת נמוכה בהשוואה לפליטות כתוצאה מהפקת אנרגיה באמצעות הדלקים הפוסיליים.

אנרגיה מתחדשת פולטת פי 10 עד 100 (תלוי בסוג האנרגיה להשוואה) פחות פחמן דו חמצני יחסית לשריפת דלקים מאובנים.

המשרד לאנרגיה האמריקני (NREL) חקר וגילה כי אנרגיה מתחדשת תפחית 81% מפליטות משק החשמל.

פגיעה בסביבה

חשוב שנכיר את הבעיות העולות וכיצד ניתן למגר אותן

שמש ורוח:

  • הבעיה: שימוש בטורבינות רוח ובחומרים רעילים כגון חומצה הידרופלואורית ונתרן הידרוקסידי (סודה קאוסטית) לייצור פאנלים סולריים, גורם למוות של ציפורים ועטלפים.

  • הפיתרון: את תמותת הציפורים והעטלפים מטורבינות רוח ניתן להפחית במגוון דרכים, משיפור מבנה הטורבינה ושינוי התאורה שלה כך שלא תמשוך ציפורים ועד לשימוש בטכנולוגיית מכ"ם שפותחה עבור מטוסים ויכולה לחזות מתי ציפורים עומדות להיפגע מטורבינה מסוימת ולכבות אותה.

  • הבעיה: אגירת האור דורשת לכסות שטחים נרחבים בפאנלים או במראות, וכך עשויה לפגוע בבתי גידול או להשתלט על אזורים שיכלו לשמש לחקלאות.

  • הפיתרון: חוות סולריות חדשות מוקמות באזורים שאינם יכולים לשמש לחקלאות, כגון מכרות נטושים, על מנת לצמצם את התחרות עם שטחים חקלאיים ואת הפגיעה בבתי גידול.

מים:​

  • כיום, 150 מדינות מייצרות חשמל במפעלים הידרואלקטריים, רובם בעזרת סכרים שנבנו לרוחב נהרות. הם אחראים לייצור 70% מהחשמל שמקורו באנרגיה מתחדשת, ול-16.6% מייצור החשמל העולמי.

  • הבעיה: סכירת הנהר יוצרת כמובן שינויים רבים ועלולה לפגוע בבעלי החיים ובצמחייה בתוך הנהר ובקרבתו.    במאגר עלולים להצטבר זיהומים שפוגמים באיכות המים, ולעתים נראית גם פריחת אצות התורמות להכלת החמצן במים וגורמות ל"אזורים מתים". 

  • הפיתרון: 

  • שיקום נהרות ובניית סכרים חדשים מתוך מחשבה איך לצמצם ככל האפשר את הפגיעה בנהר. חפירת תעלות שבהן הדגים יכולים לנוע, העברת חומרים מהאגם אל מורד הנהר ובעיקר ניטור איכות המים ונקיונם.

  • בדיקת כמות החומרים המזינים בנהר מסוים לפני בניית הסכר יכולה לחזות את הסיכוי לפריחת אצות ולשחרור מתאן וכך לתרום להחלטה אם להקים את הסכר.

דלקים מאובנים:

  • הבעיה: בנוסף להיותם אנרגיה מתכלה ונגמרת, כרייה של פחם ושאיבת נפט הורסים בתי גידול, ויוצרים זיהום בקנה מידה נרחב יותר מכל מקור אנרגיה מתחדשת​.

  • הפיתרון: מעבר לאנרגיות מתחדשות ב100%

אנרגיה מתחדשת עדיפה לסביבה ותושביה

בנג'מין סובקול מאוניברסיטת סינגפור השווה בין טורבינות רוח לבין דלקי מאובנים בנוגע לתמותת ציפורים בלבד.

לפי חישוביו, חוות הרוח גובות את חייהן של 0.3 ציפורים עבור כל ג'יגה-ואט-שעה של חשמל שהן מייצרות, בעוד מפעלים המבוססים על נפט ופחם הורגים יותר מ-5 ציפורים כאשר משתמשים באותה כמות חשמל. פי 17 יותר!

המעבר לאנרגיה מתחדשת הוא הכרחי במעבר לפיתוח כלכלי בר קיימא.

כל ג'יגה-וואט של חשמל שמיוצר ממקורות מתחדשים, במקום מנפט ופחם, פירושו פחות זיהום ופחות גזי חממה אך חשוב לזכור שגם אנרגיית שמש או רוח לא ניתנות לנו בחינם. הבנת הנזקים הסביבתיים שהמפעלים האלה גורמים תעזור לנו לצמצם אותם, ולהבטיח שהאנרגיה שאנו מפיקים אכן נקייה ב100%

bottom of page